תרד: מפופאי ועד תחתיות ארטישוק ממולאות בתרד ברוטב לימוני…
התרד זכה לתהילה רבה בשנות החמישים והשישים של המאה הקודמת, בזכותו ובעזרתו האדיבה של פופאי המלח. כשהמסר היה ברור… תאכל תרד ותהיה חזק.
פופאי אומנם ניסה לשכנע אותנו, שכדאי לאכול תרד כי זה טוב לשרירים, אבל מחקר חדש מצא שהעלים הירוקים תורמים בעיקר לתפקוד מוח, כלומר, התברר, כי ההשפעה המשמעותית ביותר של התרד היא לא על השרירים, אלא על תפקוד מוחי תקין. אנשים שאכלו תזונה עשירה בתרד ובעלים ירוקים מוחם תיפקד כ"צעיר יותר" משמעתית, מאנשים שתזונתם הייתה דלה בתרד.
לפני שאשתף אותכם במתכון טעים, של תחתיות ארטישוק ממולאות בתרד ברוטב לימוני… הנה כמה דברים חשובים, שכדאי תדעו, על יתרונותיו של התרד ולמה באמת הוא זכה ליחסי הציבור של פופאי המלח הגיבור.
עלים ירוקים בכלל ותרד בפרט הם מקור מצוין של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, ויטמין K, ויטמין A, מגנזיום, חומצה פולית, מנגן, ברזל, סידן, ויטמין C, ויטמין B2, אשלגן, וויטמין B6. הם מקור טוב מאוד של חלבון, זרחן, ויטמין E, אבץ, נחושת, סלניום, וניאצין.
תרד עשוי לשמור מהתפתחות גידולים שונים ולעכב אותם – מכיל מספר סוגי פלבנואידים שפועלים כחומרים נוגדי חמצון, מגנים על הגוף מפני רדיקלים חופשיים, כלומר, פועלים כחומרים אנטי-סרטניים.
תרד נחשב לאנטי סרטני –
במחקרים על סרטן שד וסרטן הערמונית.
נוגד חימצון –
שומר על מערכת העיכול מפני השפעות מזיקות של רדיקלים חופשיים כמו גידולים, בזכות נוגדי החימצון, לוטאין ובטא קרוטין, ויטמין C וויטמין E העוזרים לגוף להילחם ברדיקאלים החופשיים, המסכנים את החומר הגנטי התוך תאי .DNA שינויים ב- DNA עשויים לחולל מחלות ניווניות כמו סרטנים שונים.
שומר על בריאות הלב וכלי הדם –
בזכות היותו מקור מצוין לויטמיני C ו- A , חומרים נוגדי חמצון, המסייעים להפחית כמויות של רדיקלים חופשיים בגוף. ושומרים על כלי הדם מפני התחמצנות ושקיעת הכולסטרול על הדפנות. בנוסף, תרד מכיל כמות יפה של חומצה פולית ומגנזיום התומכים במערכת הלב וכלי הדם.
מסייע להורד לחץ דם –
מכיל מגנזיום הידוע ביכולתו להרפות איברים, בינהם כלי דם ועוזר בכך בהורדת ואיזון לחץ הדם.
לתרד תכונות אנטי דלקתיות – בזכות חומרים נוגדי דלקת עשוי לעזור במחלות דלקתיות כמו דלקות מפרקים, אסטמה וכו.
האטה בירידה של התפקוד המוחי – מחקרים הראו כי צריכה של ירקות עליים ירוקים בכלל, ותרד בפרט, עשויה להאט את הירידה הקוגנטיבית, שמתרחשת עם הגיל, ולעכב מחלות ניווניות של המוח כמו אלצהימר או פרקינסון.
בריאות העצם –
מכיל כמות גדולה של ויטמין K. בכוס עלי תרד יש פי 2 ויותר ויטמין K מהצריכה היומית המומלצת והסידן, נכנס לעצמות ביעילות גבוהה יותר בנוכחות ויטמין K .
עוזר לקרישת הדם –
מכיל ויטמין K החיוני לתהליך קרישת הדם.
מגן מפני מחלות עיניים –
התרד מכיל תרכובת הנקראת לוטאין, סוג של קרוטנואיד, פיגמנט הנמצא ברטינה של העין, השומר על הרשתית מפני היווצרותו של קרטרקט.
לוטאין נספג לגוף ביעילות מרבית בנוכחות שומן, ולכן כדאי לתבל תרד ומאכלים שמכינים מתרד במעט שמן זית או כל שמן איכותי אחר, מכבישה קרה.
לאנשים שעברו ניתוחים להסרת קטארקט מומלץ במיוחד לאכול תרד למניעת הישנות המחלה.
תרד מכיל כמות יפה של בטא קרוטן –
בטא קרוטן הינו נגזרת של ויטמין A , הנוצר בגוף עם חילוף החומרים, הוא נחוץ בין השאר, לשמירה על הריריות של האיברים הפנימיים, כמו צינור העיכול, ושט, שלפוחית השתן, ריאות, רחם ועוד. כמו כן שומר ויטמין A על בריאות השיער העור והעיניים.
עוזר במצבי אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל –
התרד מכיל כמות גדולה של ברזל אך עוזר רק מעט לאנמיה על רקע של חוסר ברזל, כי חלק גדול מהברזל בתרד אינו נספג בגוף, בגלל החומצה הפיטית שמעכבת את הספיגה.
התרד מכיל חומצה פיטית –
חומר אנטי סרטנית. הבעיה עם חומצה פיטית, שהיא קושרת סידן וברזל. כאשר בתרד זה נכון, יש הרבה ברזל אך לא כולו נספג בגוף, בגלל החומצה הפיטית והחומצה האוקסלית.
מקל על הפרעות עיכול, עצירות – התרד מכיל סיבים תזונתיים ולכן מקל על הפרעות עיכול.
עוד כמה נקודות חשובות:
ויטמין C עוזר לספיגת הברזל, לכן, כדאי להוסיף לתרד מיץ לימון ומעט שמן זית.
תרד עלול להפריע בספיגת הסידן, ובנוסף הוא עלול לגרום להתגבשות סידן ולכן נמליץ על המנעות מצריכת תרד לאנשים שיש להם נטיה לאבנים בדרכי השתן.
מה כדאי? טרי או קפוא?
התרד הטרי משווק בקירור, המאריך את חיי המדף שלו. אבל רמתם של חלק גדול מהתרכובות הבריאותיות, הולך ופוחת מרגע הקטיף, עד כדי כך שמס' ימים לאחר הקטיף התרד יכיל כמות קטנה של ויטמין C למשל. לכן, כדאי לשים לב לתאריך התפוגה על שקיות התרד הטרי.
התרד הקפוא – עובר תהליך של חליטה קלה בטרם ההקפאה. וההקפאה מתבצעת סמוך מאד לקטיף, החימום מעלה את תכולת חלק מהתרכובות הפעילות.
כמה תרד כדאי לאכול?
ההמלצה היומית היא צריכה של כמות שנכנסת לשני הידיים צמודות אך לא סגורות.
ועכשיו למתכון
תחתיות ארטישוק ממולאות בתרד
חומרים:
חבילת תחתיות ארטישוק קפואות
חבילת תרד טרי או חצי חבילת תרד קפוא
2 ביצים
כוס פירורי לחם
4 כפות סובין שיבולת שועל
2-3 לימונים בינוניים
בצל סגול קטן
מלח, פלפל שחור, פפריקה.
2 כוסות מים.
אופן הכנה
המלית – אם משתמשים בתרד טרי לחלוט, לסחוט ולחתוך מעט את התרד. (לשמור את מי החליטה).
אם משתמשים בתרד קפוא להפשיר אותו לסחוט (לשמור את מי הסחיטה) ולחתוך אותו מעט.
לערבב את התרד עם ביצה אחת, סובין שיבולת שועל מלח, פלפל.
הממולאים:
לחמם תנור ל180 מעלות
לחתוך מעט את הצד השפיצי של תחתיות הארטישוק, כדי שנוכל להעמידן בתבנית.
למלא את תחתיות הארטישוק בתערובת התרד. לדחוס את התרד היטב, וליצור "גבעה" מעל תחתית הארטישוק.
לערבב את הביצה שנותרה בצלחת עמוקה
בצלחת עמוקה נוספת לשים את פירורי הלחם.
לטבול כל ארטישוק ממולא בביצה ואחר כך בפירורי לחם.
לכסות תבנית בנייר אפיה ולמרוח אותו בשמן זית. להניח מעל את תחתיות הארטישוק הממולאות בתרד.
ולאפות 5 דקות. להוציא מהתנור ולמרוח בשמן זית. פעולה זו מונעת את הורדת הציפוי בזמן מריחת שמן הזית.
להחזיר לתנור ל20-30 דקות, עד השחמה.
בנתיים לשים מעט שמן זית בסיר שטוח לקצוץ את הבצל ולהקפיץ אותו בשמן החם עד לשקיפות. להוסיף מלח פלפל ופפריקה ולהמשיך לערבב כדקה. להוסיף 2 כוסות מים רותחים לקלף ולחתוך את הלימונים ולהוסיף לסיר.
כשהממולאים אפויים להכניס אותם בעדינות לרוטב ולבשל כ20 דקות. לטעום, להוסיף לימון ותבלינים אם יש צורך.
ולרגע לפני שאתם רצים להכין את הממולאים…. עוד כמה דברים בקטנה…
לסיכום
כדי לזכות במיגוון של ויטמינים ומנרלים לתפקוד תקין ובריא של הגוף יש לאכול מיגוון של ירקות ופירות בכל הצבעים. ויטמינים ומינרלים משתתפים בתהליכים שונים בגוף וחוסר של אחד מהם או יותר מעכב ומשבש פעולות שונות בגוף שהתוצאה זה חולי.
עכשיו אתם
שיתפתי אותכם ביתרונות הרבים של התרד ובמתכון טעים שזה להצלחה בארוחת שישי ולא רק בקרב הצמחוניים. אשמח אם תשתפו כאן בתגובות בתכונות נוספות של התרד או במתכונים מנצחים.
והצעד הבא שלכם לבריאות
אהבתם? שתפו את המאמר שלי עם חברים שלכם. הם יודו לכם וגם אני מאוד. רוצים לקבל עוד טיפים ועצות טובות ומועילות לבריאות שלכם הצטרפו אלי לדף העיסקי שלי
קישור לדף העיסקי
וכדי לקבל ניוזלטר על מאמרים חדשים שאני מעלה לבלוג, הרשמו להורדת המדריך לנשים עסוקות (אם טרם נרשמתם). אודה לכם אם תמליצו על כך גם לחברים.
קישור להרשמה לניוזלטר ולהורדת המדריך