טיפול בסטרס: עובדות חשובות שכדאי לדעת על התמודדות עם סטרס
גם לאופטימים ביותר מבינינו החיים לא תמיד פשוטים, הם מלווים בקשיים, בעומס, בהתלבטויות, בתסכולים, בפחדים, בדאגות באכזבות. מצבים המביאים אותנו ללחץ, דחק, עקה, סטרס.
תהליכים רבים בגוף קורים כדי שהגוף ישמור על עצמו ואחד מה הוא הסטרס, הוא נועד לשמור על חיינו –
אם אנחנו גרים בעוטף עזה או נקלעים לאזור בזמן אזעקה, התגובה שלנו באותו שבריר שניה זו תגובה של סטרס, התגובה הזו מאפשרת להחליט באלפית שניה מה לעשות. לברוח, לחפש מחסה, להשתטח על הקרקע או להשאר במקום.
מתי הסטרס הופך להיות בעייתי ?
כשהוא מתמשך וגורם לתשישות נפשית, מנטלית ופיסית, פוגע במערכות רבות של הגוף, בעיקר במערכת החיסון. וכשמערכת החיסון נחלשת מערכות הגוף מוגנות פחות ומועדות למחלות.
כדי להבין איך זה קורה, מתי הסטרס הופך מהשומר שלנו לאויב שלנו ואיך להתמודד איתו, בכלים הנפלאים של הרפואה הטבעית, כתבתי את המאמר הבא.
לסטרס 3 שלבים
שלב ההתרעה/האזעקה
השלב הראשוני בו בשבריר שניה אנחנו מחליטים אם לברוח או להשאר ולהלחם. בשלב הזה – הגוף נכנס לכוננות. וכל המשאבים שלו ממוקדים ל"מקור הסכנה" האזורים שאינם חיוניים למצב החדש, מנוטרלים, כמו למשל מערכת העיכול, מגיע לשם פחות דם, חמצן וגלוקוז, וכל המשאבים האלה, דם, חמצן וגלוקוז, מופנים לאזורים החיוניים. בנוסף, קצב נשימה מתגבר, קצב הלב מואץ,
שלב ההתמודדות/ההתנגדות
שלב העמידה מול הגירוי וניסיון להתמודד איתו. מנגנוני הגוף ממשיכים להזרים עוד משאבים חיוניים, כדי לאפשר לגוף ולהתגבר על הסכנה/האיום. בשלב זה, מופרשים סטרואידים כמו קורטיזון, הגוף מפרק חלבונים לצורך תגבור הגלוקוז, רמות הנתרן עולות ואיתן גם לחץ הדם. התגובה החיסונית עולה, על ידי כמות רבה יותר של כדוריות דם לבנות, על מנת להיות מוכן ודרוך למצבי חרום באשר יקרו.
שלב התשישות –אפיסת הכוחות
זה השלב שיכול להיות בעייתי, אם אנחנו מגיעים למצב זה לעיתים נדירות, הכל בסדר, הגוף יתגבר ויחזור לשיגרה. אולם, כאשר אנחנו טיפוסים "לחוצים/סטסוריים" שחיים "על הקצה", בלחץ, רוב שעות היום ורוב החיים… דוחים הכל לרגע האחרון, עובדים מסביב לשעון, או חיים בישראל שלנו… ימי זיכרון, פיגועים, תאונות. כל המערכות שלנו עומדות בהיכון, כל הזמן בגלל הסטרס המתמשך, מתעייפות ונחלשות, מותשות.
מה נפגע ?
מערכות הגוף שנפגעות ראשונות מסטרס מתמשך וחשופות למחלות, הן בעיקר אותן מערכות שעבדו ביתר בשתי השלבים הראשונים בתהליך:
- הלב
- כלי הדם
- האדרנלים
- מערכת החיסון
מה זה עושה לנו?
חולשה מסטרס יכולה לגרום למחלות שונות כמו:
מחלות בדרכי הנשימה, דלקות גרון, אסטמה, הצטננות, נזלת, מחלות אוטואימוניות (כמו לופוס למשל), סרטן, מחלות לב וכלי דם, סוכרת מבוגרים, דיכאון, מיגרנות וכאבי ראש, יתר לחץ דם, חולשה חיסונית, תסמונת המעי הרגיז, אולקוס וקוליטיס, הפרעות הורמונליות ומחזור לא סדיר, PMS, דלקת פרקים ניוונית, השמנה. ועוד ועוד.
סוכרת – הגוף יאבד שליטה על רמות הגלוקוז בדם כתוצאה מפעילות היתר של הפקת הגלוקוז בזמן סטרס.
יתר לחץ דם – מצב מתמשך של לחץ דם גבוהה מחליש ופוגע בכלי הדם ובמנגנוני ההגנה והאיזון של לחץ הדם.
מחלות של מערכת העיכול – יש פחות ופחות חומצה. אוכל לא מתעכל כמו שצריך, אין ספיגה תקינה של ויטמינים ומינרלים ובמצב כזה של חוסר בויטמינים ובמינרלים הגוף לא מתפקד כמו שצריך ולכל מיני תהליכים חסרים חומרים חיוניים. למשל חוסר בסרטונין, חומר חיוני למצב הרוח שלנו, אבל הוא גם חומר מוצא למלטונין חומר חיוני בתהליך השינה.
השמנה – הגוף מצפה למצבים נוספים של סטרס ואינו "משחרר" הוא "אוגר" לשעת חירום. ובנוסף, מערכת העיכול שלא מתפקדת במיטבה, "תורמת" להשמנה.
מה אנחנו מרגישים בסטרס מתמשך?
סימנים שכיחים לסטרס מתמשך כמו:
עייפות – קמים בבוקר עייפים ומרגישים עייפים ומותשים, רב שעות היום.
דיכאון – חוסר חשק ורצון לעשות דברים.
כאבי ראש – בתדירות גבוהה.
בטן רגישה והפרעות עיכול – כל מה שאוכלים, או כל חויה שמרגישים, מגיבה בבטן למשל, גזים עצירות/שלשול נפיחות כאבי בטן.
עצבנות – חוסר סבלנות ותגובה אימפולסיבית וחסרת פרופורציה למצבים שונים.
נדודי שינה – הראש מלא במחשבות, חוסר במלטונין, מקשים על ההרדמות. וגם כשנרדמים מתעוררים הרבה, שינה טרופה ולא רגועה שתורמת כמובן גם לעייפות במשך היום.
מה עושים ? איך מתמודדים עם סטרס?
כנטורופתית. הרבליסטית קלינית ורפלקסולוגית בכירה, ברשותי כלים רבים ל"טיפול שורש" בסטרס.
- טיפול רפלקסולוגי
- תזונה בריאה
- תוספי תזונה
- צמחי מרפא
- שמנים אתרים
- הנחיות לאורח חיים בריא ופעילות גופנית
טיפול רפלקסולוגי – אבחנה וטיפול דרך עיסוי לחיצות בכפות הרגליים באזורים הנוגעים ומטפלים בסטרס, מרגיעים מרפים ומטפלים.
תזונה בריאה – הנחיות מפורטות לתזונה שמאזנת את עליות הסוכר הדרסטיות, התמקדות במזונות ושתיה נכונים, זמני אכילה מותאמים ללוח הזמנים בעבודה בבית. הנחיות לתכנון ארוחות, כמה ארוחות לאכול, באיזו צורה לאכול, איך ליצור סביבה נכונה לאכילה גם בזמן העבודה ומתכונים בשפע.
תוספי תזונה – לאיזון מערכות הגוף הקשורות לסטרס כמו מגנזיום, ויטמיני B, ויטמין C ועוד, התאמה אישית לכל אחד לפי הצרכים שלו.
צמחי מרפא – יש צמחים רבים המטפלים במערכת העיצבית, והאדרנלים, כמו ולריאן, פסיפלורה, סנטלה, ויטניה ועוד ועוד. יש צורך בהתאמה אישית ובדיקה מעמיקה, שילוב של מספר צמחים עושה בדרך כלל העבודה טובה ויעילה יותר.
שמנים אתרים – שמנים רבים משרים רוגע ומרפים את מערכת העצבים. לדוגמא קמומיל ולבנדר. במריחה, בהרחה או בנידוף. לפי הצורך האישי.
הנחיות לאורח חיים בריא ופעילות גופנית – לפעילות גופנית חשיבות רבה בטיפול בסטרס. נכון שהפעילות עצמה גורמת בהתחלה לסטרס גופני אולם זה סטרס מהסוג החיובי, המאזן, המוביל להגברת זרימת הדם, חלוקה נכונה בגוף של רמות סוכר, ויטמינים ומינרלים וחומרים חיוניים למערכות הגוף השונות ולתחושת שביעות רצון ורוגע.
אם גם אתם חווים מצבי סטרס שונים כפי שתיארתי במאמר, או חיים באורח חיים בלתי אפשרי יתכן זה הזמן לעצור לרגע ולבדוק מה אפשר לשנות. כדי לחיות נעים יותר ובריא יותר.
לסיכום:
טיפול בסטרס אפשרי וכדאי בעזרת הכלים הנפלאים של הרפואה הטבעית. על ידי אכילה נכונה צמחי מרפא או שמנים ארומתרפיים מתאימים, הרפיה על ידי טיפול רפלקסולוגי יעודי או פעילות גופנית ההכרחית לאיזון מערכות הגוף
אני בטוחה כי לאחר קריאת המאמר והבנת חשיבות ההתמודדות נכונה במצבי סטרס, תבדקו איפה אתם נמצאים ב"מדד הסטרס"
מוזמנים לפנות אלי לשאול להתיעץ או לקבוע תור לטיפול, .
עכשיו תורכם :
איך אתם מתמודדים כשאתם בסטרס, ומה תוכלו להוסיף מניסיונכם ומסל הפתרונות שלכם? אנא, תשתפו אותנו בתגובות פה למטה כדי שכולנו נוכל ללמוד ולצמוח.
ומה עכשיו?
אהבתם את העובדות החשובות במאמר? אשמח אם תשתפיו את המאמר עם החברים שלכם. הם יודו לכם וגם אני, מאוד.
רוצים עוד טיפים חשובים ומועילים הקשורים לבריאות שלכם?
הרשמו לרשימת התפוצה שלי על ידי הורדת המדריך שכתבתי, במיוחד בשבילכם "המדריך לנשים עסוקות במיוחד שרוצות לגלות איך לאכול בריא ולהתמלא באנרגיה במינימום זמן ומאמץ ובמקסימום יעילות", אני מזמינה אותכם ללחוץ על הקישור להורדת המדריך ולהוריד אותו לגמרי בחינם.
עשו לייק לדף העיסקי שלי כאן בדף מצד שמאל קצת יותר למעלה….. או לחצו על הקישור
אין פוסט זה מהווה המלצה טיפולית. מוזמנים להתיעץ איתי בכל שאלה או ספק או קביעת פגישה לטיפול.